dissabte, 21 de novembre del 2009

Els guardaespatlles de Nakamura

El fitxatge de Shunsuke Nakamura va despertar una enorme il•lusió en l'espanyolisme, però també al Japó. El millor futbolista nipó de l'última dècada per fi recalava a la Lliga espanyola. Nakamura complia un dels seus somnis. L'Espanyol li va oferir jugar a la Lliga de les estrelles i la possibilitat d'enfrontar-se a alguns dels millors futbolistes del planeta. Infinitat d'aficionats van acudir a l'aeroport i també a la seva presentació a Cornellà-El Prat. Però el fitxatge de Nakamura, a més, va comportar l'arribada de nombrosos periodistes japonesos a Barcelona.

Aviat es van convertir en habituals. Durant els primers dies van bombardejar a preguntes el departament de comunicació del club i no deixaven sol al futbolista en cap moment. Molts van seguir Nakamura durant la pretemporada, però un bon nombre ja ha tornat al seu país. El grup de reporters habituals s'ha reduït a cinc. Ja formen part de la família periodística que segueix l'Espanyol i, fins i tot, participen de les bromes, acudits i històries dels reporters nacionals.

Shin Toyofuku (Hochi Shimbun) és el més expert. Malgrat tenir només 30 anys porta set seguint Nakamura. “Vaig ser a Itàlia, perquè la meva il•lusió era informar sobre futbol. Volia conèixer coses sobre aquest món. Estant allà, Nakamura fitxa per la Reginai un company d'un diari m'ofereix la possibilitat de seguir les aventures del jugador. Així és com vaig entrar en contacte amb ell”,relata.

Shin ha seguit Nakamura a la Regina, el Celtic de Glasgow i l'Espanyol. És gairebé el seu biògraf particular. “Al principi va ser complicat, perquè és una persona força tímida però després de tant de temps… Durant aquests anys he après moltes coses d'ell tant en el pla esportiu com en el personal”, afegeix. “Sorprèn, perquè, per exemple, no hi ha cinc periodistes espanyols seguint Fernando Torres al Liverpool o Cesc Fàbregas a l'Arsenal. És una altra cultura”, afegeix Shin.

Resulta sorprenent que un jugador acapari l'atenció de tants periodistes. “Que Nakamura jugui a la Lliga espanyola és com per als espanyols que Pau Gasol jugui a la NBA”, comenta Koichi(Nikkan Sports), el més ‘espanyol’ de tots els nipons. “Fa vuit anys vaig viatjar a Madrid per estudiar un curs sobre administració de l'esport. Vaig començar a un web sobre la Lliga espanyola i després em van oferir la corresponsalia de Nikkan Sports, perquè el periodista que estava aquí va tornar al Japó”.

Entre els que segueixen l'actualitat del futbolista es troba Io Kawauchi (Sports Nippon), un periodista conegut entre l'espanyolisme pel llibre ‘Un boig pel futbol creua l'oceà’. “Se n’han venut més de 4.000 exemplars. La gent se'n recorda força d'aquest llibre”, comenta. Io és la primera vegada que segueix la trajectòria de Nakamura. “El vaig seguir durant el Mundial 2006, però llavors havia de cobrir tota la informació de la selecció japonesa. Ara és diferent”, comenta. Io va estar a la Copa Confederacions i als pocs dies va viatjar a Barcelona per instal•lar-s’hi novament.

Menys voltes ha donat Masato (Sankei Sports). “Fa tres anys vaig venir a fer un curs de castellà. Abans, havia estat a Mallorca –como Koichi - seguint els passos d'Okubo. Vaig decidir tornar aquest estiu amb l'esperança de trobar feina i en vaig aconseguir”, explica aquest japonès, que sempre té alguna broma pensada.

“Vaig començar fent reportatges de la lliga espanyola per un web. Porto tres anys a Barcelona i quan Nakamura va signar per l'Espanyol vaig començar a seguir tots els seus passos”, explicaTaku Kudo (Tòquio Chunichi Sports).


Informació constant

El dia a dia dels cinc és força similar. “Cada dia intentem treure alguna notícia sobre Nakamura, però hi ha dies en què és impossible”, reconeixen. “La majoria dels periodistes segueixen un equip i tenen 25 jugadors on escollir. Nosaltres només podem parlar de Nakamura. És complicat”, coincideixen. Cada dia, han d'informar els seus caps de les novetats. “Aquest és el treball del corresponsal. Si no tens res, has de donar una volta i intentar trobar alguna cosa que pugui interessar”, afirma Koichi. Ja sigui per telèfon o per correu electrònic, aquests periodistes fan arribar la seva informació als responsables. “De tota manera, la cultura al nostre país és diferent de la d'aquí. A Espanya el futbol és l'esport més important i es dediquen un munt de pàgines. Al Japó potser només en tenim dos o tres per parlar de tots els equips i jugadors”, aclareix Shin. “Cal informar de tots els detalls. Hi ha dies complicats, però has de trobar alguna història”, comenta Taku, que des de primera hora del matí està enganxat al portàtil enviant els seus textos als responsables.

Per a ells viure a Barcelona és una grata experiència. “A mi m'encanta aquesta ciutat. El ritme de vida a Tokio era molt dur. Treballaves una mitjana de 16 hores al dia. És molt complicat”, comenta Masato. Ells no han tingut massa problemes per adaptar-se i per això estan convençuts que el seu compatriota acabarà triomfant a l'Espanyol.

“N’estic segur, perquè és un futbolista amb una gran qualitat. És un dels millors futbolistes nascuts al Japó i segur que aquí donarà un bon nivell. Porta tres mesos a Espanya i necessita adaptar-se. És una persona força autocrítica i sap que pot oferir millor nivell”,comenta Shin. “El canvi és difícil d'assimilar i encara ha de trobar el seu rol dins l'equip. A ell li agrada combinar, tocar i no sempre ha pogut.

En qualsevol cas, té qualitat i qualitats per oferir un bon nivell”, reflexiona Masato. “Li falta una mica d'espurna, però espero que el seu rendiment vagi a més amb el pas de les setmanes. És un bon jugador”, sentencia Koichi. “A ell li agradaria jugar com davant el Liverpool. I, de moment, tampoc no hem pogut veure’l llançant faltes, que és una altra de les seves virtuts”, afegeix Shin. “Penso que pot formar un bon tàndem amb Iván de la Peña. És un jugador que pot combinar, que pot fer parets i això pot beneficiar el joc de Nakamura”, pronostica Io. “Acabarà triomfant perquè és un bon jugador”, conclou Taku.

Encara és aviat i queden mesos per endavant. La premsa nipona només espera que Nakamura demostri a Espanya la qualitat que poseeix. “No sé si podrà assolir el nivell de joc de la temporada 2006-07, però si s'hi apropa deixarà una gran empremta a l'Espanyol”, conclou Shin.